1965 års Guldbaggegala

Leif Furhammar, Jarl Kulle, Eva Dahlbeck och Olof Palme på 1965 års Guldbaggegala.

För att uppmärksamma 50 år av Guldbaggar presenterar Guldbaggen.se en kronologisk genomgång i fem avsnitt, var och en täckande tio år. Först ut är den banbrytande perioden 1964 till 1973…

Bara ett halvår efter grundandet av Svenska Filminstitutet utlyser den dåvarande vd:n Harry Schein en tävling om att skapa ett filmpris, som skulle delas ut till dem som gjort starka insatser under året. Flera konstnärer, t. ex. Arne Jones, deltog i tävlingen men det var Karl-Axel Pehrson (1921-2005), känd för bland annat för sina fantasilandskap och sina skulpturer, som fick uppdraget att formge Guldbaggen.

1964
De första Guldbaggarna delas ut 1964 och är bara tre till antalet. De tillfaller Ingmar Bergman – Bästa regi för Tystnaden, Ingrid Thulin – Bästa kvinnliga skådespelare för sin insats i Tystnaden och Keve Hjelm –  Bästa manliga skådespelare för sin insats i Kvarteret Korpen. Prisceremonin hålls den 25 september 1964 I Grand Hotels Vinterträdgård.

1965
Antalet kategorier utökas till fem och inbegriper nu även Högsta kvalitetspoäng och Juryns specialbagge. Första person att belönas med Juryns specialbagge för särskilda insatser blir Leif Furhammar för ”hans för filmkostens frihet betydelsefulla bok Filmpåverkan”. Högsta kvalitetspoäng går till Bröllopsbesvär och Arne Sucksdorff får Bästa regi för Mitt hem är Copacabana.

1966
Bo Widerbergs Heja Roland blir 1966 års galas stora vinnare och kammar hem såväl Högsta kvalitetspoäng som priset för Bästa skådespelare vilket går till Thommy Berggren. Prisceremonin hålls på Operaterrassen.

1967
Persona får Högsta kvalitetspoäng, och Bästa skådespelerska (Bibi Andersson). Liv Ullmann som spelar den andra huvudrollen i Persona får vänta två år på att bli Guldbaggebelönad. 1969 kammar hon hem priset för sin roll i Ingmar Bergmans Skammen.

1968
Högsta kvalitetspoäng och Bästa regi går 1968 till Hugo och Josefin som därmed blir första barnfilm att Guldbaggebelönas.

Lena Nyman får årets pris för Bästa skådespelerska för sin insats de två kontroversiella filmerna Jag är nyfiken – en film i gult och Jag är nyfiken – en film i blått.

Årets Guldbaggegala äger rum på Operaterrassen. Harry Schein (värd) och Olof Palme (prisutdelare) presenterar galan tillsammans.

1969
Högsta kvalitetspoäng går i år till en dokumentär: Den vita sporten. Liv Ullmann får priset för Bästa skådespelerska för sin roll i Ingmar Bergmans Skammen.

Olof Palme är värd för galan som hålls lunchtid på Operaterrassen den 13 oktober 1969, en dag innan Palme tillträder som statsminister.

1970
Två filmer får Högsta kvalitetspoäng: En kärlekshistoria av Roy Andersson och Misshandlingen av Lars Lennart Forsberg som även får pris för Bästa regi.

Harry Schein får Juryns specialbagge för sitt ”innovativa och konstruktiva filmpolitiska arbete”. Schein lämnar uppdraget som vd sommaren 1970 och den nya vd:n, Bo Jonsson står som värd för filmgalan som äger rum i det nybyggda Filmhuset.

1971

Ingen filmgala eller prisutdelning detta år. Ledamöterna i juryn tycker till och med att filmåret har varit så mediokert att de avstår från att dela ut några Guldbaggar över huvud taget. Det är första och (hittills) sista gången i Guldbaggens historia som det händer. Det blir Jan Troells Utvandrarna som får Högsta kvalitetspoäng.

1972
Äppelkriget gör stor succé och kammar hem Högsta kvalitetpoäng, Bästa regi (Tage Danielsson) och Bästa skådespelerska (Monica Zetterlund). Zetterlund får priset med motiveringen ”för att hon är så skön i Äppelkriget och Nybyggarna”.

Årets prisutdelning hålls i ateljéerna i Filmhusets bottenvåning.

1973
Filmfotografen Sven Nykvist får Juryns specialbagge för sin insats i Viskningar och rop. Filmen vinner även Högsta kvalitetspoäng och Bästa skådespelerska (Harriet Andersson).

Harry Schein återvänder till posten vd för Filminstitutet 1972 och blir kvar till 1978.  Han står som värd för galan 1973. Totalt åtta gånger är han värd för Guldbaggegalan. Han är också den person som har varit värd för flest Guldbaggegalor.