Efter festen bredvid loggan
Meny

Om Guldbaggen

Guldbaggevinnare och nominerade genom tiderna

Vill du veta vilka filmer och personer som genom åren vunnit eller blivit nominerade till en Guldbagge? Det kan du i så fall ta reda på med hjälp av den kompletta Guldbaggelistan i Svensk Filmdatabas.

Läs mer

Hedersguldbagge

Hedersguldbaggen har delats ut sedan Guldbaggegalan 2001. Skådespelerskan Annalisa Ericson – vars filmkarriär spänner över åtta decennier – blev den första att erhålla utmärkelsen.

Vid galan 2017 fick Katinka Faragó ta emot priset.

Läs mer

Årets nykomling

Syftet med priset är att inspirera och uppmuntra personer oberoende av yrkeskategori inom filmbranschen till nya, modiga val och att vara nytänkande och innovativa.

Vid Guldbaggegalan 2017 fick Ahang Bashi ta emot priset som Årets nykomling, för sin dokumentär Skörheten. 

Läs mer

Biopublikens pris

Biopublikens pris är folkets pris. Tre filmer nomineras och det är antalet biobesök som är avgörande för vilka det blir.  

Vid galan 2017 röstades Hundraettåringen som smet från notan och försvann, fram som vinnare.

Läs mer

Gullspira

Priset Gullspira går till en person som har gjort enastående insatser inom barnfilmen. Priset delades ut första gången 2006 och mottagare var animatören Per Åhlin.

Vid galan 2017 fick Petter Lennstrand ta emot priset.

Läs mer

Fotomontage: Patrik Sandell

Så tillverkas en Guldbagge

Det var den skalbaggesamlande konstnären Karl Axel Pehrson som 1964 fick i uppdrag att formge ett svenskt filmpris. Han hämtade inspiration från naturen och skapade en Guldbagge, som han beskrev så här: ”Guldbaggen brukar flyga i solskenet på sommaren. Den skimrar nästan som en filmremsa då den flyger förbi. Något av dess sätt att uppträda och leva kan väl vara gemensamt för filmens”. Läs mer

Våra samarbetspartners

Guldbaggegalan arrangeras i samarbete med:

Läs mer

Guldbaggen – ett tungt pris

Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Svenska Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen under det gångna året. Totalt har cirka 500 Guldbaggar delats ut under årens lopp och priskategorierna är, numera, 19 till antalet. Läs mer

Guldbaggens priskategorier

Guldbaggen delas numera ut i 19 kategorier inklusive Hedersguldbaggen. Dessutom delas barnfilmspriset Gullspira, Årets nykomling och Biopublikens pris ut på galan.

Läs mer

Guldbaggen

Nya regler från filmåret 2016

Den 15 september 2016 förändrades Guldbaggens regelverk. Här kan du ta del av reglerna i sin helhet.

Läs mer

Värdar, tid och plats för alla Guldbaggegalor

På den här sidan presenterar vi alla tidigare värdar, datum och platser för Guldbaggegalan sedan starten 1964. 

Läs mer

Nomineringskommittén

Vilka filmer och vilka personer som ska bli nominerade till Guldbaggens olika kategorier avgörs av en nomineringskommitté. Nomineringskommittén består av 34 ledamöter som nominerar tre till fem (endast kategorin Bästa Film) kandidater i varje kategori utom för Bästa utländska film, Bästa kortfilm och Bästa dokumentärfilm, som har särskilda nomineringsgrupper.

Läs mer

Vinnarjuryn

Vilken av de nominerade som ska få en Guldbagge avgörs av en särskild vinnarjury. Genom öppna diskussioner utser vinnarjuryn Guldbaggevinnaren bland de tre nominerade i alla priskategorier. Även priset till Årets nykomling utses av vinnarjuryn, men utan föregående nominering. Hedersguldbaggen utses utan föregående nominering av Svenska Filminstitutets styrelse. Läs mer

Nomineringsgruppen för Bästa dokumentärfilm

Filminstitutets styrelse utser en särskild grupp som består av en representant vardera från de ledande festivalerna på dokumentärfilmens område i Sverige, för närvarande filmfestivalen Göteborg Film Festival och Tempo Dokumentärfestival. Även en representant vardera från Doc Lounge och folkhögskolan Biskops Arnö samt ytterligare fem personer med god kännedom om dokumentärfilm. De icke-permanenta ledamöternas mandatperiod är tre år.
Läs mer

Nomineringsgruppen för Bästa kortfilm

Nomineringsgruppen för kortfilm utses av Svenska Filminstitutets styrelse och består av en representant vardera från de ledande svenska kortfilmsfestivalerna, för närvarande Göteborg International Film Festival, Stockholm Internationella Filmfestival, Tempo Dokumentärfilmfestival och Uppsala Internationella Kortfilmfestival. Därutöver utökas gruppen med fem personer med god kännedom om kortfilm.
Läs mer

Nomineringsgruppen för Bästa utländska film

Nomineringsgruppen för Bästa utländska film utses av Svenska Filminstitutets styrelse och består av 15 personer som genom sin yrkesfunktion och/eller filmintresse har en god bild av det totala filmutbudet på den svenska biografmarknaden. Nomineringsgruppen nominerar genom röstning tre filmer som lämnas vidare till vinnarjuryn för beslut. Läs mer

Guldbaggen

Frågor och svar om Guldbaggen

När är nästa Guldbaggegala, vilka personer har varit värd för Guldbaggen och vilka priskategorier finns det egentligen? Här hittar du svar på några vanliga frågor om Guldbaggen. Läs mer