Guldbaggen

Foto: Johan Bergmark

När är nästa Guldbaggegala, vilka personer har varit värd för Guldbaggen och vilka priskategorier finns det egentligen? Här hittar du svar på några vanliga frågor om Guldbaggen.

Vad är Guldbaggen?

Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris som Svenska Filminstitutet delar ut för framstående insatser för den svenska filmen under det gångna året.

När är nästa Guldbaggegala?

Guldbaggegalan 2019 är i nuläget inte fastställd.

Var är nästa Guldbaggegala?

Guldbaggegalan 2019 är i nuläget inte fastställd.

Kan jag se Guldbaggegalan på TV?

Guldbaggegalan 2018 kan du fortfarande se på SVT Play.

Vad är Guldbaggens publikpris?

Guldbaggens publikpris är årets nyhet på Guldbaggegalan. Samtliga nomineringsbara långfilmer kan vinna priset och det är publiken som avgör genom att lägga en röst på sin favorit. Läs mer om priset här.

Vilka priskategorier finns?

Guldbaggen delas ut i 19 kategorier inklusive Hedersguldbaggen. På Guldbaggegalan utdelas dessutom priset Årets nykomling, barnfilmspriset Gullspira och det nya priset Guldbaggens publikpris. Läs mer om Guldbaggens olika priskategorier.

Hur kan jag se vilka som genom åren vunnit eller blivit nominerade i en viss kategori?

Vi bygger för närvarande upp ett arkiv där alla priser på alla galor sedan den första finns med, uppdelade efter år. Se här hur långt vi kommit just nu.

Hur länge har Guldbaggen delats ut?

De första Guldbaggarna delades ut i september 1964, under det som då kallades för filmbalen. Tre Guldbaggar delades ut och Ingmar Bergman belönades med den första Guldbaggen för bästa regi (för Tystnaden), Ingrid Thulin fick Bästa kvinnliga skådespelare för sin insats i Tystnaden och Keve Hjelm för Bästa manliga skådespelare för sin insats i Kvarteret Korpen.

Vad är baggen gjord av?

Guldbaggen väger ca 1,2 kilo och alla guldbaggar tillverkas för hand genom en komplicerad process där man driver den i koppar, emaljerar den och sist tillför äkta guld. Läs hur en Guldbagge blir till i artikeln Så tillverkas en Guldbagge.

Vad heter konstnären som har skapat Guldbaggen?

Karl Axel Pehrson. Läs mer: Guldbaggen – ett tungt pris.

Vilka filmer är kvalificerade för nominering?

Svenska spel- och dokumentärfilmer som har haft premiär under det gångna kalenderåret och har en visningstid på över 60 minuter kan bli nominerade. Filmerna ska vara lanserade på biograf med öppna visningar i minst 7 dagar. För att en film ska betraktas som svensk fordras det att den har en svensk huvudproducent med ett svenskt majoritetsägande, en så kallad svensk major. För att en film ska komma ifråga ska den vara anmäld av producenten senast den 15 november. Läs mer om regler och anmälan.

Hur går nomineringarna till?

En nomineringskommitté utser genom juryförfarande vilka filmer och vilka personer som ska vara nominerade till Guldbaggens olika kategorier. Nomineringskommittén består av 36 ledamöter som har stor erfarenhet från filmens värld. Ledamöterna delas in i fyra jurygrupper och diskuterar fram tre nomineringar i varje kategori. Nomineringskommittén utser samtliga Guldbaggenominerade, förutom till priskategorierna Bästa kortfilm, Bästa dokumentärfilm och Bästa utländska film, som har egna nomineringsgrupper.

Läs mer:
Nomineringskommittén
Nomineringsgruppen för bästa kortfilm
Nomineringsgruppen för bästa dokumentärfilm
Nomineringsgruppen för bästa utländska film

Hur utser juryn vinnarna och vilka sitter i vinnarjuryn?

En särskild vinnarjury utser Guldbaggevinnaren bland de nominerade i respektive priskategori. Juryn består av åtta ledamöter som ska ha gedigen erfarenhet från professionell yrkesverksamhet med anknytning till film. En av ledamöterna bör komma från ett annat nordiskt land. Juryns ledamöter ska iaktta tystnadsplikt vad gäller juryarbetet. Mottagaren av Årets nykomling utses direkt av vinnarjuryn. Läs mer om Guldbaggens vinnarjury.

Vilka har varit konferencierer för Guldbaggegalan?

Läs mer om värdar, tid och plats för alla Guldbaggegalor.

I vilken lokal har det delats ut flest Guldbaggar?

På Cirkus i Stockholm. Läs mer om värdar, tid och plats för alla Guldbaggegalor.

Har du frågor eller vill komma i kontakt med någon angående Guldbaggen?

Kontakta Malin Wiktorsson, projektledare, malin.wiktorsson@filminstitutet.se.

För pressfrågor: 

Kontakta Jan Göransson, presschef, jan.goransson@filminstitutet.se.