Guldbaggen

Foto: Johan Bergmark

När är nästa Guldbaggegala, vilka personer har varit värd för Guldbaggen och vilka priskategorier finns det egentligen? Här hittar du svar på några vanliga frågor om Guldbaggen.

Vad är Guldbaggen?

Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris som Svenska Filminstitutet delar ut för framstående insatser för den svenska filmen under det gångna året.

När är nästa Guldbaggegala?

Guldbaggegalan för 2017 års filmer äger rum måndagen den 22 januari 2018.

Var är nästa Guldbaggegala?

Var Guldbaggegalan 2018 kommer att hållas, meddelas senare i år.

Kan jag se Guldbaggegalan på TV?

Guldbaggegalan 2018 kommer att direktsändas av SVT 1.

Vad är Biopublikens pris?

Biopublikens pris instiftades 2006. Tre filmer nomineras till Biopublikens pris och det är antalet biobesök som är avgörande för vilka det blir. De nominerade filmerna tillkännages i mitten på januari 2018. Den svenska biopubliken utser därefter vinnaren genom att rösta via telefon eller sms under direktsändningen från Guldbaggegalan den 22 januari 2018.

Vilka priskategorier finns?

Guldbaggen delas ut i 19 kategorier inklusive Hedersguldbaggen. På Guldbaggegalan utdelas dessutom priset Årets nykomling, barnfilmspriset Gullspira och Biopublikens pris. Läs mer om Guldbaggens olika priskategorier.

Hur kan jag se vilka som genom åren vunnit eller blivit nominerade i en viss kategori?

Alla som har vunnit eller blivit nominerade till Guldbaggar återfinns i den kompletta Guldbaggelistan i Svensk Filmdatabas. Observera att innehållet i listan kan sorteras så att den visar alla år, alla priskategorier och alla nominerade och/eller vinnare.

Var kan jag se hur många Guldbaggar en viss film eller person har fått?

Hur många Guldbaggar någon har vunnit eller blivit nominerad till visas i Svensk Filmdatabas. Du kan komma till dessa sidor genom att klicka på en vinnare eller en nominerad i den kompletta Guldbaggelistan, eller genom att leta rätt på filmen eller personen via Svensk Filmdatabas söksida.

Hur länge har Guldbaggen delats ut?

De första Guldbaggarna delades ut i september 1964, under det som då kallades för filmbalen. Ingmar Bergman belönades med den första Guldbaggen för bästa regi (för Tystnaden) på denna gala.

Vad är baggen gjord av?

Guldbaggen väger ca 1,2 kilo och alla guldbaggar tillverkas för hand genom en komplicerad process där man driver den i koppar, emaljerar den och sist tillför äkta guld. Läs hur en Guldbagge blir till i artikeln Så tillverkas en Guldbagge.

Vad heter konstnären som har skapat Guldbaggen?

Karl Axel Pehrson. Läs mer: Guldbaggen – ett tungt pris.

Vilka filmer är kvalificerade för nominering?

Svenska spel- och dokumentärfilmer som har haft premiär under det gångna kalenderåret och har en visningstid på minst 70 minuter kan bli nominerade. Filmerna ska vara lanserade på biograf med öppna visningar i minst 7 dagar. För att en film ska betraktas som svensk fordras det att den har en svensk huvudproducent med ett svenskt majoritetsägande, en så kallad svensk major. För att en film ska komma ifråga ska den vara registrerad i Bioguiden senast den 15 november 2017.

Hur går nomineringarna till?

En nomineringskommitté utser genom juryförfarande vilka filmer och vilka personer som ska vara nominerade till Guldbaggens olika kategorier. Nomineringskommittén består av 36 ledamöter som har stor erfarenhet från filmens värld. Ledamöterna delas in i fyra jurygrupper och diskuterar fram tre nomineringar i varje kategori. Nomineringskommittén utser samtliga Guldbaggenominerade, förutom till priskategorierna Bästa kortfilm, Bästa dokumentärfilm och Bästa utländska film, som har egna nomineringsgrupper.

Läs mer:
Nomineringskommittén
Nomineringsgruppen för bästa kortfilm
Nomineringsgruppen för bästa dokumentärfilm
Nomineringsgruppen för bästa utländska film

Hur utser juryn vinnarna och vilka sitter i vinnarjuryn?

En särskild vinnarjury utser Guldbaggevinnaren bland de tre nominerade i respektive priskategori. Juryn består av åtta ledamöter som ska ha gedigen erfarenhet från professionell yrkesverksamhet med anknytning till film. En av ledamöterna bör komma från ett annat nordiskt land. Juryns ledamöter ska iaktta tystnadsplikt vad gäller juryarbetet. Mottagaren av Hedersguldbaggen utses direkt av vinnarjuryn, utan nominering. Läs mer om Guldbaggens vinnarjury.

Vilka har varit konferencierer för Guldbaggegalan?

Läs mer om värdar, tid och plats för alla Guldbaggegalor.

I vilken lokal har det delats ut flest Guldbaggar?

På Cirkus i Stockholm. Läs mer om värdar, tid och plats för alla Guldbaggegalor.

Har du frågor eller vill komma i kontakt med någon angående Guldbaggen?

Kontakta Vicke Harris, projektledare, vicke.harris@filminstitutet.se.

För pressfrågor: 

Kontakta Johanna Löf, kommunikatör, johanna.lof@filminstitutet.se.