6A, vinnare i kategorin Bästa kortfilm, filmåret 2016.

Nomineringsgruppen för kortfilm utses av Svenska Filminstitutets styrelse och består av en representant vardera från de ledande svenska kortfilmsfestivalerna, för närvarande Göteborg International Film Festival, Stockholm Internationella Filmfestival, Tempo Dokumentärfilmfestival och Uppsala Internationella Kortfilmfestival. Därutöver utökas gruppen med fem personer med god kännedom om kortfilm.

Nomineringsgruppen för kortfilm 2016 (fler namn tillkommer inom kort)
Maja Kekonius (Göteborg Film Festival)
Niclas Gillberg (Uppsala Kortfilmfestival)
Melissa Lindgren (Tempo Dokumentärfestival)
Tor Nyman (Stockholm Filmfestival)
Torunn Nyen (kurator, Den norske Kortfilmfestivalen i Grimstad)
Karin Hermansson
Kerstin Hagrup
Sara Waldestam (Executive Producer at CHIMNEY/Alphaville)

För att en film ska kunna bli nominerad ska den antingen ha visats på någon av de nämnda filmfestivalerna, haft biografpremiär i Sverige eller direktkvalificerat sig genom att vinna i någon av följande kortfilmstävlingar; Tempo Short Award, ”Startsladden” i Göteborg, ”1 km film” i Stockholm, Bästa svenska kortfilm i Uppsala eller ha blivit uttagen till huvudtävlingen i Clermont-Ferrand eller till någon av sektionerna i Berlin eller Cannes. En film som varit med i huvudtävling i Annecy kan också vara med och tävla. Den får vara max 60 minuter lång. En film kan inte komma ifråga mer än ett år.

Varje festival föreslår tre filmer till nominering och dessa utgör underlag för det slutliga nomineringsmötet, som sedan utser de tre nominerade kortfilmerna. Bland de nominerade filmerna utser vinnarjuryn årets Bästa kortfilm.