Den 22 januari är det dags för Guldbaggegalan på Cirkus i Stockholm. Sveriges största filmgala sänds sedvanligt i SVT och på SVT Play och programleds åter igen av favoriten Petra Mede, som nu närmast kan kallas veteran i sammanhanget.
Det blir sjätte gången Petra Mede äntrar scenen på Cirkus i Stockholm inför en samlad filmbransch och tv-publik som programledare för Guldbaggegalan. Endast Harry Schein som instiftade priset 1964 har lett galan fler gånger. I år har vi bland annat sett Petra Mede som Katja i serien Bonusfamiljen som vann Årets tv–drama på Kristallen, samt i sin föreställning Den ofrivilliga Divan, som turnerat landet runt.
Priserna har regnat över svenska filmprestationer under året med vinster på galor och festivaler såsom på Sundance, Oscarsgalan, i Berlin, Cannes, Toronto och nu senast på European Film Awards. Måndagen den 22 januari 2018 är det så dags för de svenska insatserna att hyllas på hemmaplan. Och vem är bättre lämpad att guida oss genom succéfilmåret än Petra Mede?
– Galornas gala, och jag får vara med igen. I år känns det extra roligt och ärofyllt då svensk film gjort ett segertåg världen över. Ett fredligt sådant, säger Petra Mede.
Enligt en publikundersökning* 2017 framkom att Guldbaggegalan är den mest intressanta galan att följa på tv följt av Kristallengalan och av de priser som fokuserar på svenska prestationer anser svenskarna att Guldbaggen är det mest åtråvärda priset. Petra Medes insatser är en av de faktorer som gör Gulbaggen till ett så populärt evenemang.
– Hennes vassa men samtidigt varma humor tror jag går hem hos både tv-publik och galans gäster, säger Anna Serner, vd på Svenska Filminstitutet.
Guldbaggegalan direktsänds i SVT1 och har legat stabilt på tittarsiffror runt 1.2 miljoner. SVT Play direktsänder fem och en halv timme från gästernas entré på röda mattan till och med Kulturnyheternas direktsändning efter galan.
Läs mer om vilka som varit Guldbaggegalans programledare.
* Publikundersökningen om Guldbaggen genomfördes av analysföretaget Yougov i september 2017. Underlaget bestod av intervjuer med 1009 svenskar, 18 år eller äldre, representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och region.