Den 60:e Guldbaggegalan kommer att firas extra mycket – inte minst med Guldbaggevinnare genom tiderna. Firandet uppmärksammas av Dramaten, Spritmuseum och Cinemateket med publika programpunkter. Välkommen att ta del av firandet!

Nomineringarna för filmåret 2024 presenteras tisdagen den 17 december kl 9.00 och själva galan äger rum måndagen den 13 januari.

Skål för svensk film! – Guldbaggen 60 år
Spritmuseum
Lördag 30 november kl 15.00-16.45
En dryckesprovning och tidsresa om drycken i filmens värld – från BröllopsbesvärUtvandrarnaEtt anständigt liv, Fanny och AlexanderÄnglagård till And Then We Danced. Hur har alkoholen speglats i svenska Guldbaggevinnande filmer under 60 år? Tillsammans jagar vi tidsandan genom alkoholglasögonen.
Provningsledare: Nadja Karlsson, Spritmuseum.
Biljetter: Skål för svensk film! – Guldbaggen 60 år

Jag vann! – Vinnarna berättar. Guldbaggen 60 år
Dramaten, Lilla scen
Lördag 11 januari kl 18.00-19.45
Med anledning av firandet av den 60:e Guldbaggegalan bjuder Dramaten & Svenska Filminstitutet in till ett estradsamtal om Guldbaggens betydelse, skådespelaryrket och bryggan mellan scen och film. Möt några Guldbaggevinnare ur Dramatens ensemble: Lena EndreJennie SilfverhjelmMarall Nasiri och Shanti Roney. Andreas T Olsson är kvällens ciceron och samtalsledare.
Biljetter: Jag vann! – Vinnarna berättar. Guldbaggen 60 år

Se de bästa Guldbaggevinnarna på Cinemateket
Filmhuset
18 januari – 1 februari
Vilka av Guldbaggevinnarna i kategorin Bästa film vill du helst återuppleva på stor duk? I början av 2025 firar Cinemateket den 60:e Guldbaggegalan med en jubileumsserie. Den ska rymma en film från varje passerat decennium – men vilka sex blir det? Var med och rösta! Omröstningen pågår fram till den 3:e november.
Rösta här: Guldbaggen 60 år på Cinemateket

Den 25 september 1964 hölls den första Guldbaggegalan i Vinterträdgården på Grand Hôtel. Anledningen till att det är 60:e galan denna gång beror på att man hoppade över ett år och ett annat år övergick från brutet kalenderår till ”vanligt” kalenderår.

Galan kommer att sändas i SVT 1 och SVT Play.