Det svenska filmåret 2018 rymmer flera olika berättelser om mod – både fiktion, dokumentär, animation och barnfilm.Vad är mod och varför ska vi vara modiga?
Samtliga filmer i det här temat visar människor (samt en hund och en björn) som är beredda att satsa mycket av sig själva, ibland till och med sitt liv, för något de tror på. För att nå förbättring och förändring. Filmernas bredd och olika uttryck visar också att mod och att ta risker är något vi behöver lära oss, och lära oss om, i alla åldrar.
Minröjaren Fakhir i The Deminer besegrar rädsla och förnuft i sin okuvliga jakt på fred. Hunden Kari, i filmen med samma namn, reser herrelös från Mellanöstern till Norden i en animerad allegori över världens tillstånd. Stieg Larsson vigde stor del av sitt liv åt att bemöta högerextrema strömningar, bland annat som chefredaktör för tidningen Expo. I En armé av älskande bevisar banbrytande frontfigurer inom 1970-talets queerkamp hur samhället kan trotsas med kameror och i Balkan Noir ger sig den hämnddrivna Nina ut på farlig resa till Balkan för att nysta i det olösta fallet runt hennes försvunna dotter. Sist men inte minst Bamse. Hans främsta styrka kommer ju inte ur honungsburken, utan ur hans mun. Bamse vågar säga ifrån, och i årets film vågar han vara sig själv.
Nedan listas alla sex titlar i detta tema, i premiärordning.
THE DEMINER
Regi
Hogir Hirori
Producent
Antonio Russo Merenda
Hogir Hirori
Manus
Hogir Hirori
The Deminer är ett porträtt av en hjältemodig kurdisk man och åttabarnsfar; Colonel Fakhir – en lokal legend i Duhok i irakiska Kurdistan, känd för sitt arbete med att undanröja bomber och landminor. Beväpnad med nerver av stål, en enkel skyddsväst och ett par tänger, tar sig Fakhir fram i minerade landskap, vägledd av sin erfarenhet och intuition.
KARI
Regi
Fatemeh Gosheh
Producent
Fatemeh Gosheh
Den herrelösa hunden Kari reser från Mellanöstern till Norden och träffar några andra flyktingar som bor i en förort någonstans i Sverige. Kari möter alla möjliga slags hundar men försöker att hålla sig långt borta från människorna.
MANNEN SOM LEKTE MED ELDEN
Regi
Henrik Georgsson
Producent
Fredrik Heinig
Mattias Nohrborg
En dokumentär om journalisten och författaren Stieg Larsson och hans arbete med att kartlägga den moderna högerextremismen i Sverige under 1980- och 1990-talen.
BALKAN NOIR
Regi
Drazen Kuljanin
Producent
Drazen Kuljanin
Manus
Drazen Kuljanin
Det har gått fem år sedan Ninas och Oskars dotter försvann under en semesterresa i Montenegro. Oskar har förlikat sig med tragedin men för Nina är det olösta fallet fortfarande ett vidöppet sår. Hon reser till Balkan för att hämnas på förövaren som förstört hennes liv.
EN ARMÉ AV ÄLSKANDE
Regi
Ingrid Ryberg
Producent
Ruth Reid
Manus
Ingrid Ryberg
Sverige på 1970-talet. Den svenska välfärdsmodellen ger trygghet på jobbet, betald föräldraledighet och fri abort. Men homosexualitet klassas fortfarande som en sjukdom och experterna tävlar om att hitta den bästa behandlingen. Det blir startskottet för den svenska HBTQ-rörelsen. 1977 genomförs den första Prideparaden då hundratals människor marscherar genom Stockholm. I tåget finns de som trätt en papperspåse över huvudet för att inte bli igenkända av arbetskamrater och släktingar. Samtidigt börjar öppet homosexuella människor att skildra sina egna liv. Tre filmer görs det året: Bögjävlar, Eva & Maria och Kvinnan i ditt liv. Kärleksfulla, intima, politiska filmer om och av människor som vägrar vara osynliga längre. En armé av älskande är deras historia.
BAMSE OCH DUNDERKLOCKAN
Regi
Christian Ryltenius
Producent
Jon Nohrstedt
Manus
Tomas Tivemark
Fabian Nordlander
I jakten på dunderklockorna, den ingrediens som gör Bamse stark, måste Bamse lära sig något viktigt; att bara vara sig själv räcker mycket längre än man tror. Något som även Reinard Räv och Krösus Sork skulle må bra av att förstå.