Om Guldbaggen

Gullspira

Priset Gullspira ska gå till en person eller personer som är verksamma inom filmbranschen och som genom sina insatser eller på annat betydelsefullt sätt bidragit till den svenska barn- och ungdomsfilmens kvalitet och framgång.

Läs mer

Hedersguldbagge

Hedersguldbaggen har delats ut sedan Guldbaggegalan 2001. Skådespelerskan Annalisa Ericson – vars filmkarriär spänner över åtta decennier – blev den första att erhålla utmärkelsen.

Läs mer

Vinnarjuryn

Vilken av de nominerade som ska få en Guldbagge avgörs av en särskild vinnarjury. Genom öppna diskussioner utser vinnarjuryn Guldbaggevinnaren bland de nominerade i alla priskategorier. Hedersguldbaggen utses utan föregående nominering av Svenska Filminstitutets styrelse. Läs mer

Nomineringsgruppen för Bästa dokumentärfilm

Filminstitutet utser en särskild grupp som består av en representant vardera från de ledande festivalerna på dokumentärfilmens område i Sverige, för närvarande filmfestivalen Göteborg Film Festival och Tempo Dokumentärfestival. Även en representant vardera från Doc Lounge och folkhögskolan Biskops Arnö samt ytterligare fem personer med god kännedom om dokumentärfilm. De icke-permanenta ledamöternas mandatperiod är tre år.
Läs mer

Nomineringskommittén för svensk långfilm

Vilka filmer och vilka personer som ska bli nominerade till Guldbaggens olika kategorier avgörs av en nomineringskommitté. Nomineringskommittén består av 34 ledamöter som nominerar tre till fem (endast kategorin Bästa Film) kandidater i varje kategori för tävlande svensk långfilm.

Läs mer

Värdar, tid och plats för alla Guldbaggegalor

På den här sidan presenterar vi alla tidigare värdar, datum och platser för Guldbaggegalan sedan starten 1964. 

Läs mer

Nomineringsgruppen för Bästa internationella film

Nomineringsgruppen för Bästa internationella film utses av Svenska Filminstitutet och består av 12 personer som genom sin yrkesfunktion och/eller filmintresse har en god bild av det totala filmutbudet på den svenska biografmarknaden. Nomineringsgruppen nominerar genom röstning tre filmer som lämnas vidare till vinnarjuryn för beslut. Läs mer

Nomineringsgruppen för Bästa kortfilm

Nomineringsgruppen för kortfilm utses av Svenska Filminstitutet och består av en representant vardera från de ledande svenska kortfilmsfestivalerna, för närvarande Göteborg International Film Festival, Stockholm Internationella Filmfestival, Tempo Dokumentärfilmfestival och Uppsala Internationella Kortfilmfestival. Därutöver utökas gruppen med fem personer med god kännedom om kortfilm.
Läs mer

Guldbaggens priskategorier

Guldbaggen delas numera ut i 19 kategorier inklusive Hedersguldbaggen. Dessutom delas barn- och ungdomsfilmspriset Gullspira ut på galan.

Läs mer

Guldbaggen

Frågor och svar om Guldbaggen

När är nästa Guldbaggegala, vilka personer har varit värd för Guldbaggen och vilka priskategorier finns det egentligen? Här hittar du svar på några vanliga frågor om Guldbaggen. Läs mer

Guldbaggen – ett tungt pris

Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Svenska Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen under det gångna året. Totalt har närmare 600 Guldbaggar delats ut under årens lopp och priskategorierna är, numera, 19 till antalet. Läs mer

Guldbaggen – regler och anmälan

Reglerna gäller för långfilmer från filmåret 2022, alltså de som ska tävla på Guldbaggegalan 2023. Läs mer

Fotomontage: Patrik Sandell

Så tillverkas en Guldbagge

Det var den skalbaggesamlande konstnären Karl Axel Pehrson som 1964 fick i uppdrag att formge ett svenskt filmpris. Han hämtade inspiration från naturen och skapade en Guldbagge, som han beskrev så här: ”Guldbaggen brukar flyga i solskenet på sommaren. Den skimrar nästan som en filmremsa då den flyger förbi. Något av dess sätt att uppträda och leva kan väl vara gemensamt för filmens”. Läs mer

Årets nykomling

Syftet med priset var att inspirera och uppmuntra personer oberoende av yrkeskategori inom filmbranschen till nya, modiga val och att vara nytänkande och innovativ. Priset delades ut för filmåren 2015-2020.

Läs mer

Guldbaggens publikpris

Guldbaggens publikpris är filmpublikens eget pris till årets mest populära svenska långfilm. De fem långfilmer som setts av flest på bio kan vinna priset, och det är publiken som avgör genom att rösta på sina favoriter. Priset är satt på paus på grund av de covid-restriktioner som påverkat biograferna under filmåren 2020 och 2021.


Läs mer

Dölj flöde Visa flöde
Sök