Guldbaggens publikpris är filmpublikens eget pris till årets bästa svenska långfilm. Samtliga nomineringsbara långfilmer kan vinna priset och det är publiken som avgör genom att rösta på sina favoriter.

Omröstningen sker i samarbete med Aftonbladet, och publiken har möjlighet att rösta en gång om dagen på aftonbladet.se, i år mellan 21 december och 22 januari. Den vinnande filmen tillkännages på Guldbaggegalan som direktsänds i SVT, i år den 28 januari.

Vinnarfilmen tilldelas en statyett, speciellt formgiven och framtagen för priset av Acne. Statyetten är en skulptur i tungt stål, med en inkapslad glaskula som skimrar i olika färger och visualiserar de känslor som en bra film kan väcka.

Hur statyetten blir till

Alla bra filmer väcker starka känslor. Guldbaggens publikpris förkapslar dem i en ståtlig skulptur i tungt stål, med en inkapslad glaskula som skimrar i olika färger och visualiserar de känslor filmen väcker.

Hur? Känslorna har mätts genom att en person fått titta på sin favoritfilm samtidigt som en EEG-mätning gjorts av Fonetiklaboratoriet på Stockholms universitet. Därefter har en glaskonstnär tolkat resultatet som översatts till färger och blandats in i den genomskinliga glaskulan.

Se filmen om hur statyetten tagits fram: