Guldbaggens publikpris

Guldbaggens publikpris är filmpublikens eget pris. Röstningen är nu avslutad och vinnaren presenteras på galan 28 januari.

Samtliga nomineringsbara långfilmer har chans att vinna, och det är publiken som avgör genom att rösta på sina favoriter. I år gällde omröstningen, till att börja med, de 47 svenska långfilmer som haft biopremiär under 2018. Röstningen anordnas liksom förra året i samarbete med Aftonbladet, på sajten guldbaggen.aftonbladet.se

På guldbaggen.aftonbladet.se har hela svenska folket möjlighet att rösta en gång om dagen mellan den 21 december och 22 januari. Den vinnande filmen presenteras på Guldbaggegalan. Alla som röstar har också chans att tävla om biljetter till galan på Cirkus i Stockholm, som äger rum 28 januari och direktsänds i SVT.

– Förra året skapade omröstningen ett enormt engagemang kring svensk film från både publik och filmbransch. Jag hoppas att så många som möjligt tar chansen att vara med och bestämma vem som får motta den fina statyetten på Cirkus scen, säger Rebecka Ioannidis Lindberg, kommunikationschef på Svenska Filminstitutet.

Filmer kvar i finalen
Den blomstertid nu kommer, regi Crazy Pictures
Tårtgeneralen, regi Fredrik Wikingsson och Filip Hammar
Vill du dansa?, regi Matz Eklund


Hållpunkter

21 december: Omröstningen startar på guldbaggen.aftonbladet.se
9 januari: De tio filmer som gått vidare presenteras och röstningen fortsätter på dessa.
16 januari: De tre filmer som fått flest röster presenteras och röstningen fortsätter på dessa.
22 januari: Sista dagen att rösta.
28 januari: Vinnarfilmen presenteras på Guldbaggegalan som sänds i SVT.


Hur statyetten blir till

Alla bra filmer väcker starka känslor. Guldbaggens publikpris förkapslar dem i en ståtlig skulptur i tungt stål, med en inkapslad glaskula som skimrar i olika färger och visualiserar de känslor filmen väcker.

Hur? Känslorna har mätts genom att en person fått titta på sin favoritfilm samtidigt som en EEG-mätning gjorts av Fonetiklaboratoriet på Stockholms universitet. Därefter har en glaskonstnär tolkat resultatet som översatts till färger och blandats in i den genomskinliga glaskulan.

Se filmen om hur statyetten tagits fram:

Dölj flöde Visa flöde
Sök